Jak przyrządzić cykorię żeby nie była gorzka. Jaki smak ma cykoria?


2

Pieczona cykoria nie należy jeszcze do kategorii warzyw jadanych na ciepło. Cykoria nigdy nie była szczególnie popularnym warzywem, w przeszłości ludność wiejska bała się cykorii, ponieważ rosła w ciemności. Jej gorzki smak nadal skutecznie odstrasza, a szkoda, bo to pożywne i pyszne warzywo.

Jak przygotować cykorię do jedzenia aby nie była gorzka?

Czy jest coś, co można zrobić z cykorii? Cykoria to warzywo, które zostało przywiezione do Stanów Zjednoczonych przez Holendrów. Charakteryzuje się ostrym posmakiem. Stosując się do kilku podstawowych wskazówek kulinarnych, można pozbyć się gorzkiego posmaku.

Cykoria powinna być dokładnie namoczona w wodzie, zanim zostanie podana przez mistrzów kuchni. Jeśli chcesz pozbyć się jej goryczy, nie jest to jedyna możliwość. Gorycz można zneutralizować, dodając sól. Cykorię można dodać do miski z tą przyprawą, a jej głębokość powinna znajdować się na dnie. Po około godzinie w ustach nie pozostanie ani śladu niechęci.

gorycz cykorii

Dodatkową korzyścią jest usunięcie łodygi cykorii, co pomoże zmniejszyć jej gorycz, można też ugotować liście w mleku. Dzięki tej technice cykoria zachowa swój piękny, naturalny kolor.

Jak przechowywać cykorię?

Idealnie nadaje się zawinięta w papierową torbę i przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu. Można spożywać zarówno surową, jak i gotowaną cykorię, jednak surową cykorię najlepiej podawać jako dodatek do sałatek, a ugotowaną al dente - jako dodatek do cykorii smażonej na maśle. Świetnym pomysłem jest także dodanie do cykorii sera Gruyere.

Dzięki temu składnikowi można pozbyć się goryczy cykorii. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś cykorii ze względu na jej charakterystyczną goryczkę, ten przepis jest dla Ciebie.

Antidotum na cierpkość cykorii

Aby pozbyć się typowego gorzkiego smaku, wystarczy jeden z dwóch znanych sposobów. Najprostszą metodą jest posolenie cykorii. Pokrojona na pół, posolona i schłodzona w misce przez około godzinę jest najlepszym sposobem na jej przygotowanie. Zgodnie z drugą metodą cykorię należy gotować przez pewien czas w mleku, aby zmniejszyć jej gorycz.

Jaką metodą można zlikwidować gorycz cykorii?

Co możesz zrobić, aby zakochać się w cykorii? Upewnij się, że główki są twarde i zwarte, i unikaj tych z zielonymi liśćmi, ponieważ są one bardziej cierpkie. Cykoria jest gorzka, więc jak można się jej pozbyć? Można usunąć łodygę, która odpowiada za większość goryczy, podczas procesu gotowania. Istnieją też inne metody zmniejszenia goryczy cykorii.

Pozostawić cykorię do namoczenia w wodzie. Opłukanie łodyg cykorii i włożenie ich do miski z solą, a następnie pozostawienie na około pół godziny przed opłukaniem i ugotowaniem cykorii w wodzie z mlekiem.


W poprzednim artykule dowiesz się co oznacza wsad w pralce.